Het Bedrijf

Bedrijfsbeschrijving
Na tien jaar in dienst te zijn geweest, heeft Wim van de Gevel het bedrijf "Van de Gevel Agro Service" opgericht. Het bedrijf bestaat nu uit 5.000 stuks pluimvee, een franchisebedrijf met samenwerking van Hendrix UTD, een akkerbouwtak en loondienst voor derden.

Geschiedenis
Nadat Wim van de Gevel afstudeerde van de HAS in Den Bosch, is de ondernemer vier jaar werkzaam geweest als voorlichter varkensvoeding bij mengvoederfabrikant Hendrix UTD. Na deze vier jaar was de ondernemer zes jaar als voorlichter gewasbescherming werkzaam.
Gedurende deze tien jaar werd langzaam maar zeker grond aangekocht door Wim van de Gevel, waarop akkerbouw werd gedreven. Tevens werd in de laatste jaren een vergunning aangevraagd voor 20.000 stuks pluimvee, intensief gehouden. Helaas werd dit door bezwaar van omwonenden afgewezen en werd een vergunning uitgegeven voor 10.000 stuks pluimvee, intensief gehouden. Van de Gevel heeft toen gekozen voor 5.000 stuks scharrelkippen. Hier heeft hij voor gekozen omdat de ondernemer verwachtte dat hierin meer “toekomst” zou zitten dan in kooien gehouden pluimvee. Er werd in eerste instantie een tweedehands inrichting in de pluimveestal geplaatst, maar na tien jaar is deze vervangen door een nieuwe inrichting.

Tevens kreeg van de Gevel gedurende die periode het aanbod om aan de franchiseformule van Hendrix UTD deel te nemen. Dit hield in dat Wim van de Gevel een verkooppunt werd waaruit specialisten worden aangestuurd, mengvoer wordt besteld en advies wordt gegeven met betrekking tot bijvoorbeeld mestafzet. Het idee achter dit concept was dat het franchise bedrijf en tevens ook de specialist en adviseur “dichter bij de klant staan”. Dit aanbod heeft de ondernemer toen geaccepteerd, waarna ‘Van de Gevel Agro Service’ ontstond.

Van de Gevel Agro Service is ten eerste franchisebedrijf van Hendrix UTD, ten tweede is daarnaast langzaam de tak ontstaan waarin zaden en gewasbeschermingsmiddelen worden verkocht, ten derde is er de akkerbouwtak. De akkerbouwtak is langzaam maar zeker gegroeid. Tenslotte zijn er nog de scharrelkippen, welke vanaf het begin aanwezig waren. Dit laatste wordt meer als hobby gezien als winstgevend bedrijf. Wim van de Gevel is in 1986 begonnen met alles. Het oorspronkelijke doel was een veehouderij met akkerbouw erbij, maar dit is uiteindelijk dus het omgekeerde geworden.

Heden
Zoals hierboven beschreven bestaat het bedrijf, Van de Gevel Agro Service, uit vier onderdelen.
In totaal heeft Van de Gevel Agro Service 125 vaste klanten. Waarvan 60 tot 65 klanten zijn die diervoeders van Hendrix UTD afnemen. De overige klanten nemen andere producten af zoals zaden, gewasbeschermingsmiddelen of loonwerk.

Gedurende het gehele jaar zijn er twee werknemers vast in dienst en in het seizoen werken er twee extra personen in het bedrijf. Daarnaast werkt de vrouw van de ondernemer, Toos van de Gevel, mee binnen het bedrijf. Zij is met name verantwoordelijk voor de administratie. Wim van de Gevel laat zijn werknemers het werk doen wat bij die persoon past. Hierdoor voelt die persoon zich verantwoordelijk voor de desbetreffende taak en voert deze persoon de taak goed uit.

Het franchisebedrijf wordt geleid door de ondernemer. De ondernemer stuurt vier voorlichters aan welke advies en voorlichting geven aan de klanten. Tevens geeft Wim van de Gevel zelf deze klanten advies over bemesting en mestafzet.

Zaden en gewasbeschermingsmiddelen, is de tweede tak van Wim van de Gevel. Ook deze tak is voornamelijk de taak van Wim van de Gevel zelf. Wim van de Gevel geeft advies aan de klanten over zowel zaden als gewasbeschermingsmiddelen. Bij zaden wordt hierbij gekeken naar de eisen van de klant, de uiteindelijke toepassing en de bodem. Bij gewas-beschermingsmiddelen wordt vooral gelet op de verschillende soorten onkruiden tussen het gewas.
Tevens wordt er voor derden wat loonwerk uitgevoerd, zoals het zaaien van maïs, onkruidbestrijding doormiddel van de veldspuit en andere, dergelijke werkzaamheden.

De akkerbouwtak is in samenwerking met de familie Intven en bestaat voornamelijk uit het telen van 113 hectare aardappels, 20 hectare bieten, 12 hectare wortelen en 12 hectare stamslabonen. In totaal wordt er 300 hectare bewerkt, waarvan 15 hectare eigendom is. De overige hectaren worden gebruikt voor maïs voor de veehouderij. Op het bedrijf is er een schuur aanwezig waar de aardappelen worden opgeslagen. In de piek van de productie is er wel ruimte tekort, dan worden de aardappels tijdelijk buiten opgeslagen, dit levert geen problemen op wat betreft de kwaliteit. In deze schuur kan 3.600 ton consumptieaardappelen worden opgeslagen.

De tak met de scharrelkippen is voornamelijk een hobby. Deze tak is niet erg rendabel, omdat de omvang van deze tak niet groot genoeg is. Wim van de Gevel vindt het een leuke en interessante tak welke afwisseling biedt. Dat is de reden dat deze tak nog steeds in stand is.

Toekomst
In de komende periode zullen de zonen van ondernemer, René en Mark van de Gevel, gezamenlijk in het bedrijf stappen. Langzaam zullen de zonen het bedrijf overnemen. De ondernemer, heeft zijn zonen geadviseerd; “Ga eerst maar eens vijf jaar werken om ervaring op te doen, daarna kan het bedrijf overgenomen worden”.
René van de Gevel is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit en is momenteel werkzaam als nutritionist meermagigen bij Hendrix UTD. Mark van de Gevel is afgestudeerd als Allround Monteur aan Helicon Opleidingen Boxtel en is momenteel werkzaam bij De Verhoeven Groep als monteur.

Het is van belang dat het bedrijf zich uitbreidt. Dat is dan ook de reden dat Van de Gevel Agro Service in de komende jaren een tweetal aardappelbewaarschuren wil bijbouwen. In deze twee schuren kan 3.000 ton consumptieaardappelen worden opgeslagen en 1.000 ton pootaardappelen.
De tak van zaden en gewasbeschermingsmiddelen zal tevens blijven bestaan, dit omdat beide zonen erg geïnteresseerd zijn in het verbouwen van gewassen, de groei en de bescherming ervan.